Yatırımcılar Yatırımcılar Bilgileri

Alternatif veri nedir ve yatırım sürecinize nasıl fayda sağlayabilir?

Alternatif veri nedir ve yatırım sürecinize nasıl fayda sağlayabilir?

Alfa üretmek ve getirileri artırmak çok fazla veri gerektirir. Fonunuzun ölçümlere göre büyüdüğünden emin olmak için, çeşitli kaynaklardan gelen verilere ve sizi diğer yatırımcılardan ayıracak bir şeye ihtiyacınız vardır.

Alternatif veriler, şirketlerin sağlığını ve performansını ortaya koyan güçlü bir referans noktasıdır. Böylece güçlü bir yatırım tezi oluşturabilir ve bir şirketi satın alıp almayacağınıza, satıp satmayacağınıza veya elinde tutup tutmayacağınıza karar verebilirsiniz. Forbes’a göre, alıcı taraflar sadece 2019’da alternatif verilere 1,1 milyar ABD doları harcadı.

Bu yazıda aşağıdaki soruları cevap arayacağız:

  • Alternatif veri nedir?
  • Farklı alternatif veri kümeleri nelerdir?
  • Farklı yatırımcı türleri alternatif verileri nasıl kullanır?
  • Alternatif verileri yatırım sürecinize nasıl entegre edersiniz?

Alternatif veri nedir?

Alternatif veriler, yatırımcıların bir şirketi veya yatırımı SEC başvuruları ve finansal tablolar gibi geleneksel kaynakların dışına çıkarak değerlendirmek için kullandıkları veriler olarak tanımlanır. Web trafiği verileri gibi alternatif veriler, yatırımcılara avantaj sağlayan güncel ve doğru içgörüler sağlar.

Alternative data definition

Şimdi bir adım geri gidelim ve geleneksel veri kaynaklarından bahsedelim. Geleneksel olarak yatırım yöneticilerinin kullandığı veriler, halka açık şirket açıklamalarından oluşur ve SEC dosyalarını, yönetim sunumlarını, basın bültenlerini ve satış tarafındaki analistlerin hazırladığı birincil araştırmaları içerir.

Sadece geleneksel veri kaynaklarından yararlanmak, yatırım uzmanları için bir dizi zorluk yaratmaktadır. İlk olarak, tüm bu veriler halka açık olduğundan, herkes aynı verilere erişebilir. Yatırımcılar da farklı varsayımlara dayalı farklı metodolojiler kullanıp farklı modeller inşa edebilir. Ancak, sonuca bakıldığında geleneksel olarak elde edilen tüm verilerde piyasa fiyatlandırmada etkilidir. Sonuç olarak, yararlı bir avantaj elde etmek zorlaşır.

Buna ek olarak, bu bilgiler kamuya açık olduğundan, piyasa buna tepki verebilir ve zaten veriyor da. Hem de hızlıca.

Alternatif veri sağlayıcılarından gelen ne geleneksel ne de halka açık olan verileri kullanmak, yatırımcılara bir işletmenin eksiksiz bir tablosunu sunar. Alternatif veriler, bir web sitesinin ziyaretçi sayısı, bir alışveriş merkezine giren kişi sayısı ve hatta kredi kartı işlem verileri olabilir. Şirketin kendisi veya satış tarafındaki özel analistler tarafından sağlanmayan, bir şirketin performansını öngörmek için kullanılan herhangi bir veri, alternatif veri olarak kabul edilebilir.

II FRO banner

Farklı alternatif veri kümeleri nelerdir?

Birçok alternatif veri kümesi vardır. E-posta makbuz verilerinden tutun hava durumu verilerine kadar hemen hemen her şey yatırımcılar tarafından alfa üretme arayışlarında kullanılır. Aşağıda, yaygın olarak kullanılan üç alternatif veri kaynağı türü açıklanmıştır.

3 main types of alternative data

Dijital/Tıklama Akışı Verileri

Similarweb Yatırımcı İstihbaratı gibi dijital veri sağlayıcıları, web sitesi trafiği ve etkileşimi hakkında veriler ve çok daha fazlasını sağlar. Hem masaüstü hem de mobil cihazlardaki çevrim içi etkinlik hayatımızın giderek daha büyük bir parçası hâline geldiğinden, bu veriler her zamankinden daha fazla içgörü barındırır.

wayfair.com traffic trends Similarweb platform screenshot

Bu veri noktalarına erişen yatırımcılar, şirket performansını değerlendirip karşılaştırarak büyümeyi öngörmelerini sağlayacak metrikleri belirleyebilir. Bu sayede, yatırım yöneticileri hipotezlerine olan güveni artırabilir ve yeni yatırım fırsatları bulabilir.

Dijital veriler, sosyal medya şirketlerinden tutun e-ticaret, yemek teslimatı ve daha birçok çevrim içi varlığa sahip herhangi bir şirkete yatırım yaparken bir zorunluluktur. Bunun tam olarak nasıl yapılacağı hakkında daha fazla bilgi için web trafiği verilerinin neden mükemmel bir alternatif veri kümesi olduğunu açıkladığımız blog gönderimize göz atabilirsiniz.
II FRO banner

Coğrafi Konum/Uydu Verileri

Coğrafi konum veya uydu verileri olarak adlandırılan, esasen çevrim içi trafiğin fiziksel eşdeğeridir ve birkaç türü vardır. placer.ai gibi bazı GPS/Uydu veri sağlayıcıları ilgilendiğiniz belirli yerlerdeki (örneğin alışveriş merkezleri ve/veya mağazalar) yaya trafiğini takip ederken, diğerleri uydu görüntülerine erişebilir ve otoparkların dolu veya boş olup olmadığını takip edebilir.

GPS/Uydu verilerinin bir diğer türü de uçuş ve sevkiyat izleyicilerdir. Yatırımcılar, malların dünya genelindeki hareketini izleyerek küresel ekonomiye dair içgörüler edinebilirler.

İşlem Verileri

Kredi kartı işlemleri toplayıcılar, Earnest Research ve Second Measure gibi satış noktası verileri sağlayıcıları, yatırımcılara bir şirketin satışları hakkında bilgi verir. Yatırımcılar, üç aylık raporu beklemek yerine, kredi kartı işlemlerinin dijital izini takip ederek bir işletmenin satışlarını öngörebilir.

Tüm işlemler izlenemez ancak piyasa halka açık şirket açıklamalarına tepki vermeden önce satış performansını ölçmek için yararlı bir referans görevi görür.

Yukarıdakiler, yatırımcılar için mevcut alternatif veri kaynaklarından sadece üçüdür.

Farklı yatırımcı türleri alternatif verileri nasıl kullanır?

Alternatif veri kümeleri, özel sektör ve kamu yatırımcıları için farklı kullanım senaryolarına sahipken, bunlar karar verme süreçlerinde tüm yatırımcılar tarafından kullanılabilir.

Alternative data use cases: Public investors and private investors

Kamu yatırımcıları

Kamu yatırımcıları, borsaya kayıtlı şirketler (alıcı tarafı) ve hisse senedi araştırma şirketlerindeki (satıcı tarafı) tüm yatırımcıları içerir. Yüksek riskli yatırım fonları ve varlık yöneticileri gibi alıcı taraftaki şirketler hem temel hem de nicelik fonlarını içerebilir ve yüksek riskli yatırım fonu yöneticilerinden veri bilimcilerine kadar herkes alternatif verileri kullanabilir.

Daha Fazla Okuyun: Yüksek Riskli Yatırım Fonları için Alternatif Veriler: Yatırımın Rekabetçi Yönü

Temel yatırım yöneticileri, yönetim iletilerini doğrulamak ve yatırım tezlerinde güveni artırmak için bu veri kümelerini kullanacaktır. Büyük veri kullanan nicelik fonu yöneticileri, gerçek zamanlı dijital dönüm noktaları bulmak ve şirketlerin kendi evrenlerindeki dijital durumlarını ve rekabetçi konumlarını izlemek için bu veri kümelerini mevcut iş akışlarına entegre edeceklerdir.

Pratikte kamu yatırımcıları, bir şirketin herhangi bir çeyrekteki performansını anlamak için kazançlar kamuya açıklanmadan önce alternatif verilerden yararlanarak kazanç öngörüsü elde edebilir. Buna ek olarak, alternatif veriler kamu yatırımcıları tarafından, genellikle kamuya açık bilgilerin sınırlı olduğu IPO’lara yatırım yapmak söz konusu olduğunda karar verme sürecine yardımcı olur.  

Özel sektör yatırımcıları

Özel sektör yatırımcıları, borsaya kayıtlı şirketlerdeki tüm yatırımcıları içerir. Üç ayda bir performans raporu vermesi gereken borsaya kayıtlı şirketlerin aksine, özel şirketler hakkında çok daha az bilgi vardır ve bu nedenle bu yatırımcıların elde edebileceği ek veriler büyük avantaj sağlar.

Buna ek olarak, özel şirketlerdeki yatırımcılar stratejik iş kararları konusunda yönetime tavsiyelerde bulunurken alternatif verilerden yararlanabilirler.

Alternatif verileri yatırım sürecinize nasıl entegre edersiniz?

Alternatif verilerin geleneksel verilerin yerini alması amaçlanmıyor ancak bu veriler geleneksel verileri çok iyi bir şekilde tamamlıyor. Bir işletmenin iyi durumda olup olmadığına dair ek sinyaller sağlıyor ve yatırım uzmanlarının bir yatırım tezini doğrulamasına, yatırım stratejilerinin daha fazla güven kazanmasına ve hatta yeni yatırım fırsatlarının belirlenmesine yardımcı oluyor.

Çeyrek kazanç çağrısından önce, Similarweb’in Hisse Senedi İstihbarat verilerini kullanarak Etsy kazançları hakkında derlediğimiz bu rapora bir göz atın. Etsy’nin performansını ölçmek için kullandığımız temel ölçütler, Etsy Marketplace gelir eğilimlerinin bir göstergesi olarak ödeme sağlayıcılarına giden trafiği; e-ticaret gelirinin bir ölçüsü olarak dönüşüm oranını (“Teşekkür” sayfasında biten ziyaretlerin oranı); marka bilincinin bir ölçüsü olarak pazarlama kanallarını ve aktif alıcı büyümesinin bir işareti olarak benzersiz ziyaretçileri içerir.

Verilerimiz neredeyse gerçek zamanlı olarak (48-72 saatlik gecikme) ortaya çıktığından, yatırımcılar resmî olarak açıklanmadan önce (örneğin üç aylık kazanç raporları aracılığıyla) şirket performansını izleyebilir.

Sektör kılavuzuna göre temel dijital ölçümlerimizi indirin

Özet

Daha fazla alfa üretmek, yeni yatırım fırsatlarını belirlemek ve yatırım tezinizi güçlendirmek için alternatif veri kaynaklarını kullanabilirsiniz.

Alternatif veriler, yatırım profesyonelleri tarafından yatırım süreçlerinde kullanılan ve geleneksel olmayan kaynaklardan elde edilen, finansal olmayan verilerdir. Birçok sağlayıcı türü ve birçok veri kümesi türü bulunur. Her yatırımcı, farklı veri türlerini ve bunların daha fazla alfa üretmelerine yardımcı olmak için süreçlerine nasıl dâhil edilebileceğini anlamalıdır.

Bir finans kurumunun parçasıysanız ve alternatif verilerin ne olduğu hakkında daha fazla bilgi edinmek ve verilerimizi sürecinize entegre etmek istiyorsanız bizimle iletişime geçin. Similarweb uzmanı, tek bir düğmeye tıkladığınızda dahi size inanılmaz miktarda veri sağlayabilecek API’miz de dâhil olmak üzere teklifimizle ilgili olarak size yardımcı olacaktır.
II FRO banner

by Liat Piazza

Investor Insights Manager

Liat, Similarweb'in Yatırımcı Çözümü için veri odaklı içerikler oluşturur ve çeşitli sektörlerde dijital performansa odaklanır.

This post is subject to Similarweb legal notices and disclaimers.

Wondering what Similarweb can do for you?

Here are two ways you can get started with Similarweb today!

Would you like a free trial?
Wouldn’t it be awesome to see competitors' metrics?
Stop guessing and start basing your decisions on real competitive data
Now you can! Using Similarweb data. So what are you waiting for?
Ready to start digging into the data?
Our comprehensive view of digital traffic gives you the insights you need to win online.