Araştırma Araştırma Intelligence

Dünya Genelinde En Popüler Mesajlaşma Uygulamaları

Dünya Genelinde En Popüler Mesajlaşma Uygulamaları

En çok kullandığınız mesajlaşma uygulaması hangisi? Bilmiyor olabilirsiniz ancak vereceğiniz yanıt büyük ölçüde nerede yaşadığınıza bağlı olacak.

Dünyanın en popüler mesajlaşma uygulamalarını belirlemek için Similarweb’in pazar araştırması bilgilerini kullanarak 90 ülkeden Android verilerini analiz ettik. Genel olarak 2022’de küresel pazara üç popüler mesajlaşma uygulamasının hâkim olduğunu gördük.

  1. WhatsApp: dünyanın %31’i
  2. Facebook Messenger: dünyanın %7’si
  3. Telegram: dünyanın %4’ü

Şimdi hemen detaylara geçip farklı bölgelerde hangi mesajlaşma uygulamalarının popüler olduğunu öğrenelim.

WhatsApp, incelediğimiz 90 ülkeden 60’ında en popüler mesajlaşma uygulaması koltuğuna oturarak dünya lideri olmuştur. Bu ülkeler arasında Almanya, Arjantin, Avusturya, Birleşik Krallık, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Güney Afrika, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsrail, İsviçre, İtalya, Kenya, Portekiz, Rusya ve diğerleri bulunuyor.

Facebook Messenger, Telegram’ı üçüncü sıraya iterek listemizde ikinci sıradaki yerini geri aldı. Geçtiğimiz Kasım ayında üçüncü sırada yer alan uygulama, 13 ülkede en popüler uygulama oldu. Facebook Messenger, Nisan 2022 itibariyle ABD, Avustralya, Danimarka, Filipinler, İsveç, Kanada, Macaristan, Polonya, Tayland ve Yeni Zelanda dâhil 13 ülkede hâlâ en popüler mesajlaşma uygulaması.

Telegram, altı ay önceki konumuna kıyasla popülerliğinde düşüş yaşadı. Geçen Kasım ayında uygulama ikinci sırada yer alıyordu ve 14 ülkede en popüler uygulamaydı. Uygulama, Nisan 2022 itibariyle Ermenistan, Kamboçya, Moldova ve Ürdün dâhil sekiz ülkede ilk sırada yer alıyor.

İlk üç sıradaki uygulamalar kadar popüler olmasalar da diğer mesajlaşma uygulamaları da dünyada belirli bir trende sahip:

Avrupa’da güçlü bir kullanıcı tabanı olan Viber; Bulgaristan, Ukrayna ve Yunanistan’da listemizin ilk sırasında yer alıyor. En yüksek performansı Japonya ve Tayvan’da gösteren Line, Asya’daki popülerliğini koruyor.

Yalnızca tek ülkede ilk sıraya yerleşen uygulamalar arasında KakaoTalk (Güney Kore), Zalo (Vietnam), WeChat (Çin) ve imo (Katar) bulunuyor.

Messaging apps

En popüler 5 mesajlaşma uygulaması: ülkeye göre performans

WhatsApp, Facebook Messenger, Telegram, Viber ve Line dünyanın en çok kullanılan mesajlaşma uygulamalarıdır ve 86 ülkeyi veya başka bir deyişle dünyanın %45’ini ve bu veri setinin %95’ini temsil etmektedir.

Aşağıda, her popüler mesajlaşma uygulamasının önemli pazarlardaki 2022 performansına ait bir dökümü görebilirsiniz. Şu metrikler analiz edilmiştir:

  • Yükleme yaygınlığı: Belirli bir pazarda uygulamanın yüklendiği cihazların ortalama olarak yüzdesi
  • İndirme sayısı: Uygulamanın belirli bir süre içinde Google Android Mağazası’ndan indirilme sayısı
  • Benzersiz yükleme sayısı: Belirli bir süre boyunca uygulamanın benzersiz yüklenme sayısı
  • Günlük etkin kullanıcı sayısı: Benzersiz günlük etkin kullanıcıların ortalama miktarı
  • Aylık etkin kullanıcı sayısı: Benzersiz aylık etkin kullanıcıların ortalama miktarı

Şimdi ülkelere göre WhatsApp kullanıcılarını inceleyelim

WhatsApp, neredeyse %90’lık bir yükleme yaygınlığıyla mobil mesajlaşma uygulamaları için İsrail pazarına hâkim. En yüksek günlük ve aylık etkin kullanıcı sayıları Almanya’da ancak nüfusun büyüklüğü göz önüne alındığında bu rakamlar normal.

Facebook Messenger için hangi ülkeler sıralamanın en tepesinde yer alıyor?

Facebook Messenger için yükleme yaygınlığının %71 olduğu ABD ve Avustralya, bu uygulama için sıralamanın zirvesini paylaşıyor. Bununla birlikte en yüksek günlük etkin kullanıcı ve benzersiz yükleme sayıları ABD’de. Yine de Avustralya’ya kıyasla nüfusun büyüklüğü göz önünde bulundurulursa bu rakamlar normal.

Şimdi Telegram’ın ülkelere göre popülerliğine göz atalım

Telegram’ın yaygınlığı, aşağıdaki seçili ülkelerde (Brezilya, Hindistan ve İspanya) %25 civarında olup İspanya %26 ile liderdir. Yine de indirme sayısı söz konusu olduğunda Hindistan 44,9 milyon ile başı çekiyor. Ocak-Nisan 2022 arasında benzersiz yükleme sayısı, günlük etkin kullanıcı sayısı ve aylık etkin kullanıcı sayısı yine en yüksek Hindistan’daydı.

Ülkelere göre Viber kullanıcıları

Viber, %43’lük yükleme yaygınlığıyla Rusya’da popülerdir. Rusya aynı zamanda bu reklam grubunun zaman diliminde en yüksek etkin kullanıcı ve benzersiz yükleme sayısına sahip ülkedir. Almanya’da yükleme yaygınlığı düşüktür. Bu durum, Telegram’ın Avrupa’da daha az popüler olmasına ve pazar lideri WhatsApp’e karşı güçlü bir rekabetle karşı karşıya olmasına bağlanabilir.

Line’ı en çok hangi ülke kullanıyor?

Line, hem Tayland hem de Japonya’daki güçlü kullanıcı tabanıyla Asya genelinde giderek daha popüler hâle geliyor. Line, Singapur’da küçük ama büyüyen bir kullanıcı tabanına sahip. Tayland, %87’lik yüksek yükleme yaygınlığı oranı ve en yüksek indirme, benzersiz yükleme, günlük etkin kullanıcı ve aylık etkin kullanıcı sayılarıyla bu uygulamanın lideri.

Takip edebileceğiniz mobil mesajlaşma uygulamaları

Mobil mesajlaşma dünyasına hâlihazırda bu en popüler beş uygulama hâkim olsa da önümüzdeki aylarda bunlara rakip olabilecek birkaç önemli uygulamayı da takip edebilirsiniz. ABD’de yükselen bazı yıldızlara bir göz atalım.

Snapchat, şu anda ABD’deki en popüler beşinci mesajlaşma uygulaması. Bu uygulama, önümüzdeki yıl performansı takip edilmesi gereken önemli bir küresel oyuncu. Uygulama şu anda Avustralya, Birleşik Krallık, İsrail, Kolombiya, Mısır, Suudi Arabistan, Yunanistan ve diğerleri dâhil 77 ülkede en popüler on iletişim uygulaması arasında yer alıyor.

Similarweb screenshot of snapchat app ranking

Geleneksel bir iletişim uygulaması olmasa da Ring – Always Home, ev sahiplerinin olası güvenlik tehditlerine karşı uyarılmasında ve mülkleri için canlı yayın yapılmasında önemli bir rol oynuyor. Uygulama, ev sahiplerinin akıllı telefondan herhangi birini görüp duymasını ve bu kişiyle konuşmasını sağlıyor. Uygulama, 2021’deki istikrarlı büyümesini 2022’ye de taşıdı. Bu yıl nisan ayında Ring, günlük etkin kullanıcı sayısında bir önceki yıla göre %25,5 artış yakaladı. Bu ev güvenliği uygulaması Avustralya, Birleşik Krallık ve Kanada’da etkileyici bir büyüme kaydetti.

Similarweb screenshot of ring app growth over time

Neyin trend olduğunu ilk bilen siz olun

Bu, Similarweb’in Research Intelligence Aracı ile elde edebileceğiniz veri ve içgörülerin türü için yalnızca bir örnek. Hangi uygulamaların popülerlik kazandığını, hangilerinin kullanıcı kaybettiğini ve en önemlisi pazardaki konumunuzu öğrenmek için şimdi ücretsiz olarak deneyin.

Yapbozun hangi parçası olduğunuzu keşfedin

Pazarınızda hangi oyuncuların kazandığını ve kaybettiğini görün.

Similarweb'i ücretsiz olarak deneyin
author-photo

by Alina Dallal

Content Writer

Aslen Birleşik Krallık'tan olan Alina, Birmingham Üniversitesi'nden mezun olmuştur. Yeni tarifler denemekten, müzikten, okumaktan ve TV şovlarından hoşlanıyor.

This post is subject to Similarweb legal notices and disclaimers.

Wondering what Similarweb can do for you?

Here are two ways you can get started with Similarweb today!

Would you like a free trial?
Wouldn’t it be awesome to see competitors' metrics?
Stop guessing and start basing your decisions on real competitive data
Now you can! Using Similarweb data. So what are you waiting for?
Ready to start digging into the data?
Our comprehensive view of digital traffic gives you the insights you need to win online.