Araştırma Araştırma Intelligence

Daha İyi İş Kararları için 7 Kıyaslamalı Ölçüm Türü [+ Örnekler]

Daha İyi İş Kararları için 7 Kıyaslamalı Ölçüm Türü [+ Örnekler]

Dijital araştırma için tüm farklı kıyaslamalı ölçüm türleri arasında, işle ilgili sorununuzu çözmek için ihtiyacınız olan veri analizi ve içgörüleri size hangisi sağlayacak?

Kıyaslamalı ölçüm sürecini hemen hemen her şeye uygulayabilirsiniz. Köklü şirketler bunu verimliliklerini optimize etmek ve pazarlama tekniklerini geliştirmek için kullanabilir. Yeni şirketler, yeni ürün lansmanları için pazara açılma stratejisi oluşturabilir. Analistler bunu iş süreçleriyle ortamları arasında ilişki kurmak için kullanabilir. Üst düzey yöneticiler, kararlarını bu son derece değerli metodolojiyle belirlenen ölçümlere dayandırabilir.

Kullanım alanına bağlı olarak farklı kıyaslamalı ölçüm türlerinden yararlanılması daha iyi sonuç verecektir. Burada, uygulamalı örneklerle birlikte işinizi değerlendirmek için kullanabileceğiniz yedi kıyaslamalı ölçüm stratejisini inceleyeceğiz.

Kıyaslamalı ölçüm nedir?

Kıyaslamalı ölçüm, bir değeri bir standart veya referans noktası ile karşılaştırarak değerlendirme eylemidir. İş dünyasında ve özellikle dijital dünyada performansı, sonuçları ve diğer verileri ölçümler olarak adlandırılan belirli referans noktalarıyla karşılaştırırsınız. Bunlar sektör ortalaması, sınıfının en iyileri veya belirli bir rakip firma olabilir.

Hedefinize bağlı olarak uygulayabileceğiniz çeşitli kıyaslamalı ölçüm türleri mevcuttur. Her biri ayrı bir amaca hizmet edecek ve farklı veri kümelerini karşılaştıracaktır.

Etkili bir kıyaslamalı ölçüm, büyüme alanlarını belirlemenizi sağlar ve sürekli gelişimi destekler. Kendi pazarınızdaki konumunuzu anlamanıza ve kendinizi doğrudan rakip firmalara karşı ölçmenize yardımcı olduğu için stratejik planlamanın önemli bir parçasıdır. Kıyaslamalı ölçüm şirket içi süreçlerinizi ve dijital varlığınızı geliştirebilir, üst yönetimin daha bilinçli kararlar vermesine yardımcı olacak içgörüler sağlayabilir.

Eksiksiz kılavuzumuz Kıyaslamalı Ölçüm Nedir: Nihai Kılavuz‘dan daha fazla bilgi edinebilirsiniz

7 farklı kıyaslamalı ölçüm türünün açıklaması

7 different types of benchmarking

1. Rekabet ölçümü: tüm kıyaslamalı ölçümlerin anası

Rakip firmalara kıyasla nasıl performans gösterdiğinizin değerlendirilmesi, işletmeler için en önemli kıyaslamalı ölçüm biçimidir. Rekabet ölçümü, başarınızın gerçekten ne kadar değerli olduğunu belirlemenin tek yoludur. Büyüme rakamları görmek sizi heyecanlandırabilir ancak bu durumda yalnızca rakip firmalara kıyasla bir pazar lideri olduğunuzu öğrenirsiniz. Bu tür bir fonksiyonel ölçüm sayesinde, kısa sürede sektörünüzdeki diğer şirketlerin nasıl bir yol izlediğini anlayabilir ve yükselen trendleri belirleyebilirsiniz. Rekabet ölçümü için kesin hedeflerin ve analiz edilecek parametrelerin belirlenmesiyle başlayan sistematik bir yaklaşım gerekir. Şaşırtıcı bir şekilde birçok şirket değerli ve uygulanabilir sonuçlar üretmek için dijital araçlardan tam olarak yararlanamamaktadır.

Temel ölçümler; gelir, büyüme ve sektörle ilgili endeksler gibi genel rakamları içerir. Bu sayıları karşılaştırmak, pazar payınızı değerlendirmenizi sağlar ancak ayrıntılı bir analiz ve uygulanabilir içgörüler için yeterli değildir.

Rakip firmalarla ilgili verilerin ayrıntılı bir görünümüne ulaşmak, kendi rekabet avantajlarınızla birlikte sektörün net bir haritasını sunabilir. Sonuç olarak belirli veri noktalarını karşılaştırabilecek ve daha etkili kararlar verebileceksiniz.

 

4 steps for effective benchmarking

Örneğin fiyatlandırma politikanızı gözden geçirmek istiyorsanız bunun için ortalama fiyat artışı gibi hedefe özgü rakamları analiz edebilirsiniz. Rekabet ölçümüyle ilgili makalemizde uygulamalı kılavuz ve örnekler elde edebilirsiniz.

2. Stratejik ölçüm: Bırakın başarı öğretmeniniz olsun

Stratejik ölçüm sayesinde sınıfının en iyilerine odaklanırsınız. Temel amaç, başkalarının başarısından ders çıkarmaktır. Stratejik ölçümle zirvedekilerin bulundukları yere nasıl geldiklerini ve başarılı şirketlerin zaman içinde nasıl gelişim kaydettiklerini anlamak istersiniz.

strategic benchmarking

Bu tür bir kıyaslamalı ölçümde, kendi yapınızda uygulayabileceğiniz unsurları belirlemek için performansı yüksek şirketlerin iş modellerini inceleyerek sizinkilerden farkını anlamaya çalışırsınız. Burada yatan fikir, iş stratejinizi veya daha küçük ölçekte düşünürsek pazarlama stratejinizi, çevrim içi varlığınızı veya finansal planınızı optimize etmenize yardımcı olmaktır. Stratejik ölçüm, şirketlerin rekabet ettiği alanları belirlemenize ve böylece kapatılması gereken boşlukları tespit etmenize de olanak tanır.

Birkaç yıl önce Walmart ve diğer perakendecilerin sadece fiziksel mağazaları olduğunu hatırlıyor musunuz? Büyüyen e-ticaret trendine rağmen büyük ölçüde çevrim dışı iş yapısına tutundular. Ama sonra COVID-19 patlak verdi. Walmart, başarılı rakip firmalardan öğrendiklerini uygulayarak kısa sürede kârlı bir çevrim içi strateji oluşturmayı başardı.

3. Performans ölçümü: Sonuçları sürekli olarak iyileştirin

Performansın ölçülmesi, öyle ya da böyle her türlü kıyaslamalı ölçümün bir parçasıdır. İş performansı ölçümünü, ölçtüğünüz diğer metriklerden ayrı olarak yürütmeniz gerektiği için bu ölçüm türünü ayrı olarak inceleyeceğiz.

Performans ölçümü, işletmeniz için daha iyi hedefler belirlemenize yardımcı olmak amacıyla kârlılığı karşılaştırmaya çalışır. Burada iddialı ancak ulaşılabilir hedefler belirlemek için bir tür nicel veri karşılaştırmasından bahsediyoruz. Genellikle fiyat, kalite, hız ve güvenilirlik gibi performans göstergelerine odaklanır. Siz de işe temsilî temel performans göstergelerini (KPI’lar) tanımlayarak başlarsınız.

Performans ölçümü, çıtayı düzenli bir şekilde yükselterek sonuçları sürekli iyileştirmenize yardımcı olur. Belirli bir seviyeye ulaşmak için çalışırsınız. Bu seviye, ulaştığınız zaman daha da yükseğe hedefler koyduğunuz yeni normal hâline gelir.

İşte size bir örnek. Diyelim ki Clubhouse’daki podcast’lerin popülerliğini iyi biliyorsunuz ve pazarlama ekibiniz bir oda açmanın etkileşimi ve satışları artıracağına inanıyor. Yeni bir maceraya dalmadan önce, mevcut sosyal kanallarınızı analiz etmeniz ve performanslarını rakip firmalarla karşılaştırmanız gerekir. Ardından bir Clubhouse odası yöneten şirketlerin genel pazarlama metriklerini böyle bir oda yönetmeyen şirketlerle karşılaştırın. Ürettikleri sonuçların önemli ölçüde daha iyi olup olmadığını öğrenin ve yatırımın haklı nedenlere dayandığını teyit edin.

4. Dijital ölçüm: İstediğiniz zaman istediğiniz her şeyi ölçün

Dijital varlığı olan her şirketin web etkinliğini, özelliklerini ve performansını kıyaslayarak ölçmesi gerekir. Dijital ölçüm, anahtar kelimelerden dönüşüm ve yatırım getirisine kadar her şeyi kapsar ve herhangi bir veri noktasına uygulanabilir. Genel amaç, dijital etkinliğinizin genel iş performansınız üzerindeki etkisini ve rakip firmalara nasıl karşılık geldiğini değerlendirmektir.

Dijital ölçümü ticari faaliyetlerinizin belirli yönlerine odaklanmak için de kullanabilirsiniz. Dijital verilere odaklanmak, trafik payınızı ve kitle erişiminizi değerlendirmenizi sağlar. Çalışmalarınızın nereye odaklanacağını belirlemek için kampanya türlerini ve pazarlama kanallarını karşılaştırmanıza ve analiz etmenize olanak tanır. Pazarınızda neyin standart olduğunu görün, zayıf yönleri ve fırsatları daha kolay bir şekilde belirleyin.

marketing channels for digital benchmarking

Bu tür bir ölçüm, dijital stratejinizi oluşturmak için bir temel oluşturur. Çevrim içi dünyada her şey ölçülebilir, bu nedenle dijital başarınıza giden yolun her adımında ulaşılabilir KPI’lar ve alakalı metrikler belirleyebilirsiniz.

Burada basit bir örneği inceleyebiliriz. Diyelim ki arama sonuçları pazarlamasına önemli miktarda para yatırıyorsunuz. Bu yatırımın haklı nedenlere dayanıp dayanmadığını öğrenmek ve ücretli trafiğin payını organik trafiğin payıyla karşılaştırmak istiyorsunuz. Her ikisini de sektör ortalamasıyla kıyaslayarak ölçtüğünüzde, veriler arama reklamı trafiğinizin ortalama olduğunu, organik ziyaretçi sayınızın ise düşük olduğunu ortaya koyuyor.

Buradan yola çıkarak arayı nasıl kapatacağınızı belirlemek için SEO stratejinizi incelemek istiyorsunuz. Ne yapacaksınız? Ölçüm yapın. Similarweb’in anahtar kelime araştırma aracını kullanarak belirli anahtar kelimelerle oluşturulan trafiği karşılaştırın ve en yüksek potansiyele sahip olanları belirleyin. Ardından içeriğinizi uygun şekilde düzenleyin.

5. Uygulama ve süreç ölçümü: kaliteden miktara

Uygulama ölçümü daha nitel bir yaklaşım gerektirir. Şirketinizde işlerin nasıl yapıldığını değerlendirmeyi ve optimize edilecek alanları belirlemeyi amaçlar. İlk adım, dâhilî süreçlerin ortaya koyulmasıdır. Hangisinin daha iyi sonuçlar verip ekipler ve çalışanlar için standartlar belirlediğini görmek amacıyla işletmenizdeki farklı iş akışlarını karşılaştırabilirsiniz.

Süreç ölçümü yalnızca kendi şirketinizle sınırlı değildir. Herkese açık istatistiklerle veya dış kaynaklardan aldığınız verilerle kıyaslayarak ölçüm yapabilirsiniz. Motivasyon ve verimliliği artırmaya yardımcı olmak için özellikle değişiklikleri uyguladıktan sonra zaman içindeki süreçleri izleyin.

İşte bir örnek: Toplantılar şirket kültürünüzde son derece değerlidir. Kararlar burada alınır. Son zamanlarda, en aktif çalışanlarınızdan bazılarının performans seviyeleri düştü. Zoom’da çok fazla zaman harcadıklarından şüpheleniyorsunuz.

Çalışanların toplantılarda ne kadar zaman harcadıklarıyla bağımsız olarak ne kadar çalıştıklarını karşılaştırın. Haftalık Zoom süresi için bir ölçüm oluşturun ve ekip üyelerinin bunun üstüne çıkan ve altında kalan performans seviyelerini analiz edin. Performans boşluklarını analiz edin ve en iyi uygulamaları gerçekleştirin.

Rakip kıyaslama için ücretsiz kılavuzunuzu indirin

6. Dâhilî ölçüm: Dâhilî rekabetten yararlanın

Verimliliği ve iş kapasitenizi artırmak istiyorsanız dâhilî ölçüm sizin için yararlı bir araçtır.

Bu tür bir ölçümde iş yükü, tamamlanan görevler, görevler için harcanan süre, maliyet, elde edilen gelir vb. dâhilî olarak izlenir. Ekibiniz için beklentilerin belirlenmesine yardımcı olur ve iş akışlarını tanımlayıp optimize etmenizi sağlar. Dâhilî ölçüm, esas olarak departmanların rakip olduğu veya büyük ölçüde birbirine bağlı olduğu büyük kuruluşlar için uygundur.

Satış ekipleri buna iyi bir örnektir. Büyük işletmelerde, satış ekipleri çok sayıda satış temsilcisi içerir. Performansları, müşterilere dönüştürmeyi başardıkları satış nitelikli potansiyel müşterilerin (SQL) sayısı ile ölçülür. Şirketler, belirli bir sayıyı aştıkları takdirde temsilcilerini genellikle bir bonusla ödüllendirir. Kazanılmış potansiyel müşterilerden elde edilen sipariş değerinin ölçülmesi, bir standart veya hedef belirlemenin diğer bir yoludur.

7. Harici ölçüm: Davulun sesinin uzaktan hoş geldiği yer

Harici ölçümde, referans noktanız işletmenizin dışında belirlenir. Başka bir deyişle, kendi verilerinizi rakip firmalarla, sektör standartlarıyla veya sınıfının en iyileriyle karşılaştırırsınız. Rekabetçi, stratejik ve dijital kıyaslama tipik harici ölçüm biçimleridir ancak bunlar bazı durumlarda dâhilî olarak da uygulanabilir.

Bu tür ölçümlerin zor kısmı, şirketlerin dâhilî verilerini kolayca ulaşılabilir hâle getirmemeleridir. Dâhilî süreçleri veya performans metriklerini karşılaştırmak için genellikle diğer şirketlerin iş birliğine ihtiyaç duyarsınız. Resmî istatistiklerde veya yayımlanan raporlarda görünmeyen diğer veri türleri için Similarweb’in pazar bilgileri platformu gibi yetenekli bir iş bilgisi aracını kullanabilirsiniz.

Satış ekibi örneğinden devam edersek departmanınızın başkalarına kıyasla nasıl performans gösterdiğini de bilmek istersiniz. Diyelim ki satış ekibinizde beş kişi var ve ayda 10 bin dolarlık satış yapıyorlar. Rakip firmalar hakkında buna karşılık gelen verileri bulmak çok zor olmamalıdır. Sektör ortalamasının aylık 10 bin dolar satış yapan dört temsilci olduğunu görürseniz bunu nasıl yaptıklarını bilmek istersiniz. Bu ölçümlere ulaşmanın yollarını bulmanız gerekir.

Dijital bilginin önemli hâle geldiği nokta burasıdır. Belki de agresif pazarlamaya daha fazla yatırım yapıyorlardır ve potansiyel müşteriler daha sonraki bir aşamada satışa aktarılıyordur. Kıyaslamalı ölçümle ilgili metrikler. İş akışlarını daha verimli bir şekilde organize etmelerini sağlayan daha gelişmiş araçlar kullanıyorlar mı? Daha iyi anlamak için çeşitli veri noktalarını karşılaştırın.

Daha iyi bir ölçüm için Similarweb’den araştırma bilgileri

Hemen hemen tüm kıyaslamalı ölçüm türlerinde, verileri ölçmek ve takip etmek için dijital araçlar kullanılır. Dijital verilerin büyük avantajı, her şeyin ölçülebilir hâle gelmesidir. Bununla birlikte, bunun bir dezavantajı da vardır: Bu kadar çok metrik varken ihtiyacınız olan cevapları almak için hangisinin sizinle alakalı olduğunu nasıl anlarsınız?

Similarweb features

Üstüne üstlük birçok işletme, sayıları çok fazla olduğu için kendilerini verilerine o kadar kaptırır ki bu verileri bağlama oturtmayı ve karşılaştırmayı unutur.

Kıyaslamalı ölçüm ancak pazar ve rakip firmaların verilerini kendi verilerinizmiş gibi inceleyebiliyorsanız mümkündür. Ölçümünüzün uygulanabilir bilgi üretmesi ve karar alım sürecini etkilemesi için bu verilerin doğru ve güvenilir olması gerekir.

Similarweb ile pazar analizi ve sürekli ölçüm yapmanızı sağlayan en yüksek kalitede veriler elde edersiniz. Araştırma bilgisi araçlarımız, şirketiniz ve rakip firmalar hakkında pazar bağlamına uygun olan alakalı metrikler sağlar.

Zaten kıyaslamalı ölçüm yapıyor musunuz?

Belki de başından beri bir şekilde ölçüm yaptığınızı fark etmiş ama süreci hiç bu şekilde düşünmemişsinizdir. Artık bazı kıyaslamalı ölçüm türlerini incelediğinize göre, tekniği neredeyse her yerde uygulayabileceğinizi anlamışsınızdır. Bunu faydalı bir iş aracına dönüştürmek için sistematik olarak çalışın ve değerli veriler elde edin. Daha fazla bilgi i̇çin bize ulaşın.

Sharpen Your Strategy With Benchmarking

Bu blog yazısı Ruth M. Trucks tarafından yazılmıştır.

Kıyaslamalı ölçüm ile ilgili SSS

Kıyaslamalı ölçüm ne anlama geliyor?

Ürün, hizmet ve süreçleri faaliyetlerinin bir veya daha fazla unsurunda lider olduğu bilinen kuruluşlarla karşılaştırarak ölçme sürecidir.

Bir kıyaslamalı ölçüm türüne örnek olarak ne verilebilir?

Dâhilî ölçüm: Verimliliği ve iş kapasitenizi artırmak istiyorsanız dâhilî ölçüm sizin için yararlı bir araçtır.

Kıyaslamalı ölçüm demenin diğer bir yolu nedir?

Standartlar belirlemek, bir model inşa etmek veya karşılaştırma için kriterler oluşturmak.

author-photo

by Molly Winik

Senior Content Marketing Manager

Molly pazarlama, içerik oluşturma ve halkla ilişkiler alanlarında 8 yıldan fazla deneyime sahiptir. Çalışmaları Mention, The Times of Israel ve Culture Trip'te yer almıştır.

This post is subject to Similarweb legal notices and disclaimers.

Wondering what Similarweb can do for you?

Here are two ways you can get started with Similarweb today!

Would you like a free trial?
Wouldn’t it be awesome to see competitors' metrics?
Stop guessing and start basing your decisions on real competitive data
Now you can! Using Similarweb data. So what are you waiting for?
Ready to start digging into the data?
Our comprehensive view of digital traffic gives you the insights you need to win online.