Pazarlama Pazarlama

Uzman Müşteri Raporlama ile Herkesi Etkilemeye Başlayın

Uzman Müşteri Raporlama ile Herkesi Etkilemeye Başlayın

Bu sizi şaşırtabilir: Değerinizi kanıtlamak söz konusu olduğunda en önemli mesele müşterileriniz için başardıklarınızdan ibaret değildir. Asıl önemli olan, bu başarıların etkilerini nasıl ortaya koyduğunuzdur.

Müşteri raporlama araçları ve gösterge tabloları, etkili müşteri iletişimi (ve sonuçlar elde etmek) için gizli silahınız olabilir. Bunu başarmak için için web sitesi trafiği, hemen çıkma oranı, dönüşüm oranı gibi birçok ayrıntıyla ajanslar için en doğru ve güncel analizleri içeren bir hikâye anlatmanız gerekir.

Bu ürün, kampanyalarınızı rayında tutan ve değerinize dikkat çeken müşteri raporlama panoları oluşturmak için ihtiyacınız olan her şeyi en ince ayrıntısına kadar sunacaktır.

Müşteri raporlama: Sizi daha iyi sonuçlara götürecek biletiniz

Güçlü bir müşteri raporlama süreci sadece iş etkinizi göstermekle kalmaz, aynı zamanda bunu daha da ileriye taşımanıza yardımcı olabilir.

Sonuçta, kampanya sonuçlarını düzenli olarak net veriler ve grafiklerle sunmak, sorunlara parmak basmak ve stratejinizi hızla yönlendirmek için kolaylaşır. Örneğin hedefiniz Facebook’ta takipçi kazanmaksa ve bir değişim görmüyorsanız stratejinizi değiştirmek için mükemmel bir fırsattır.

HubSpot, acentelerin %23’ünün müşteri hedeflerini ve beklentilerini karşılayamadığını ortaya koydu. Düzenli raporlama bu sorunu çözmenin etkili bir yoludur.

Önemli olan, verilerle bir hikâye anlatmak ve güçlü yönlerinizi, fırsatlarınızı ve değerinizi karşı tarafa aktarabilmek için raporlamayı kullanmaktır.

Müşteri raporlama güven, şeffaflık ve iş birliğinin yanı sıra veri odaklı bir stratejiyi de destekler. Bunşar başarı için gereken temel bileşenler ve mutlu müşteriler anlamına gelir.

client reporting definition

Tüm raporlama süreci, yalnızca en önemli bilgileri açık ve öz bir şekilde bir araya getiren araçlarla kolaylaştırılabilir. Böylece müşterileriniz kendileri için en önemli verileri anında görebilirler.

İşinizin kapsamına bağlı olarak pazarlama raporlarınız; tıklama başına ödeme (PPC) ve arama motoru pazarlaması (SEM) raporlama araçları ile oluşturulan veriler gibi bir, iki veya birkaç platformdan gelen bilgileri bir araya toplayabilir.

Etkili bir müşteri raporlama çözümü, müşterilerinizin ihtiyaçları çerçevesinde oluşturulur. Diledikleri takdirde genel tablodan ayrıntılara kolayca geçebilirler.

Müşteri gösterge panolarıyla içgörülerinizi geliştirin

Bir müşteri raporu beklenen standartsa bir müşteri gösterge panosu da işleri bir sonraki seviyeye taşıyacaktır. Müşterilere stratejilerini şekillendirmelerini ve bir kampanyadaki güçlü ve zayıf yönlerini tanımlamalarını sağlayacak veriler sunar.

client reporting abstract representation

Dünya genelindeki ajanslar, kampanyalarının etki gücünü artırmak için dinamik raporlama araçlarını kullanmaktadır. Bir gösterge tablosu, verileri bir araya getirmekle kalmaz, aynı zamanda büyüme eğilimlerini göstermek için grafikler ve çizelgeler kullanarak bunları görselleştirir.

Başarılarınızı karşılaştırmalı olarak analiz etmek isterseniz sektör ölçütleri oluşturmak için dijital puan kartları bile ekleyebilirsiniz.

digital scorecard image

Çoğu ajans için “beyaz etiket” özelleştirilebilir bir araç; benzersiz pazarlama hedefleri, markalaşma ve iletişim tercihleri ile her müşteri için özel bir gösterge tablosu oluşturmanıza olanak tanıdığı için çok önemlidir.

Müşteri panoları neden gerçekten önemlidir?

Dijital dünya, büyük işler başardığını söyleyip duran ajanslarla doludur.

Statista, 2020’de dijital reklama yaklaşık 356 milyar ABD doları harcandığını dile getiriyor. Bunun 2024’e kadar süratle 460 milyar ABD dolarına ulaşması öngörülüyor.

Böyle kazançlı bir sektörde rekabet şartları zorludur. Müşteriler size harcadıkları her doların karşılığını vereceğinden emin olmak isterler. Güçlü bir raporlama, yatırımlarını gerçekleştirdiğinizi ve güçlü bir ajans-müşteri ilişkisi sürdürdüğünüzü göstermenin anahtarıdır.

Sizin tarafınızda etkili raporlama ve gösterge tablosu araçları zaman alıcı görevleri otomatikleştirir, SEO raporlamasını, PPC raporlamasını ve daha fazlasını tek bir çatı altında toplar. Bu da müşterilerinizin işlerini büyütecek ve peşinde oldukları hedefe ulaşmalarını sağlayacak kampanyalar oluşturmak için zaman kazanmalarını sağlar.

#müşteriraporlaması güven ve şeffaflık oluşturur. Basit bir iletişim kurmak, kampanyada elde ettiğiniz başarıları müşterilerinize net bir şekilde aktarır. Tweet this

Müşteri raporlama araçları işinizi şu açılardan geliştirebilir:

  • Zamandan ve paradan tasarruf edin: Yalnızca en önemli metriklere odaklanabilir ve aynı anda farklı müşteriler, hesaplar ve dijital disiplinlerle ilgilenebilirsiniz.
  • Şeffaflığı ve hesap verebilirliği artırın: Ayrıntılı özel raporlar ve erişilebilir analiz gösterge tabloları ile her ölçekten başarı ortaya çıkar. Forbes, daha fazla şeffaflığın müşterilerinizin ajansınıza güvenmesinin en iyi yollarından biri olduğunu açıkladı. Aynı şekilde açıkça tanımlanmış hedefler ve metrikler, sonuçlarınızın ölçülmesini kolaylaştırarak sizin ve müşterinizin birlikte ilerleyebileceği ileriye dönük net bir yol sunar.
  • Ayrıntılı özelleştirme ile etkileme: Kişiselleştirme giderek mükemmel bir müşteri deneyiminin ayırt edici özelliği hâline gelmektedir. Müşterilere sadece kendileri için tasarlanmış bir araç sağlayarak sadık ve uzun süreli bir ilişkinin temelini atacaksınız.

Raporlamak için doğru metrikleri bulma

Bu noktada kullanım kolaylığı ve esneklik işin anahtarıdır. Müşteriler, ihtiyaçlarına bağlı olarak farklı metrikleri izleyebilmelidir. Projenize, müşterinizin hedeflerine ve kilometre taşlarına özgü dilediğiniz sayıda metrik ekleyebilirsiniz. Bu özellikle SEO raporlaması, sosyal medya veya PPC gibi daha belirgin bir odak noktanız varsa geçerlidir.

Müşteri panonuz aşağıdaki bilgi türlerini içerebilir:

  1. Anahtar kelime verileri

Genel oturumlar, organik trafik, tıklama oranı (TO), anahtar kelime sıralamaları ve hemen çıkma oranı gibi arama motoru optimizasyonu (SEO) ölçümleri, müşterinizin web sitesinin Google’da nasıl sıralanacağını anlamak için önemlidir. Similarweb, müşterinizin SEO performansını sektörleriyle karşılaştırmak ve iyileştirme fırsatları bulmak için gereken verileri sağlar.

seo-dashboard-examples

  1. Sosyal medya ölçümleri

Sosyal medya performansı mevcut ve yeni takipçiler, sayfa gösterimleri ve yüksek performanslı gönderilerdeki verilere bakılarak izlenebilir. Markaların kampanya performanslarını iyileştirmeye yönelik hedef odaklı bir yaklaşım oluşturabilmeleri, farklı sosyal medya kanallarının genel trafik paylaşımlarını anlamaları ve performanslarını analiz etmeleri çok önemlidir.

social media metrics

  1. PPC raporlama

Markalar, oluşan trafik miktarı kapsamında tıklama başına ödeme (PPC) harcamalarını yakından takip etmelidir. Bu metrik, yatırım getirilerini belirleyecek ve sektörlerindeki ücretli arama fırsatlarını kaçırıp kaçırmadıklarını net bir şekilde ortaya koyacaktır. Trend anahtar kelimelerin izlenmesi, müşterilerin stratejik olarak kendilerine rekabet avantajı sağlayacak koşullara teklif vermelerini mümkün kılar.

ppc reporting example

Etkilemenin 4 temel unsuru

Pratik olalım.

Uygulanabilir (ve etkileyici) bir müşteri raporlama panosu için gereken esas özellikler ve işlevler nelerdir? Unutmayın, müşterilerinizin stratejilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için başarılarını ortaya çıkarmak ve veriler sunmak istiyorsunuz.

En etkili müşteri gösterge panoları şunlardır:

  • Özelleştirilmiş
    Müşterinin önem verdiği esas raporlama metriklerine odaklanın. Müşterileri, işleri ile ilgisi olmayan bilgilerle sıkmaya gerek yok. Sonuç: Esas önemli olanı vurgulayın.
  • İşin özgü
    , hiçbir şey kafa karıştırıcı verilerden daha kötü değildir. En önemli içgörüleri kolayca sindirilebilir bir şekilde sunan temiz ve net bir tasarım, en az olumlu sonuçlar elde etmek kadar önemlidir.

  • EtkileşimliEtkileşimli bir gösterge panosu, müşterilerin ister geçen haftadan ister geçen aydan gelen veriler olsun ne istediklerini tam olarak görmelerini sağlar. Bu nedenle gösterge panonuzun etkileşimli ve özelleştirilebilir olduğundan emin olun.
  • Görsel
    Beynimiz tarafından alınan bilgilerin %80’inden fazlası görseldir. Sonuçların müşterilerinizle uyumlu olmasından ziyade, görseller büyüme oranını rakamlara göre daha etkili bir şekilde gösterebilir. Görselleri dikkatlice seçmeyi unutmayın. Örneğin, trafik büyümesini göstermek için çizgi grafik iyi bir seçim olabilirken demografik kırılımları daha net bir şekilde pasta grafik ile gösterebilirsiniz.

Başlama vakti! Müşteri gösterge panonuzu hazırlama

İyi bir müşteri raporlaması, köpüğü bir kenara atıp esas meseleye gelmekle ilgilidir.

İşte atmanız gereken önemli adımlar:

  • Doğru araştırmaları toplayın: Yeni bir müşteriyle çalışmaya başladığınızda, ne tür kısa ve uzun vadeli hedefleri olduğunu ve bunların bu özel projeye veya zaman çizelgesine bağlı olup olmadığını öğreneceksiniz. Müşterinin hedef kitlesinin kim olduğunu ve neyi başarmayı umduğunu öğrenin.
  • Metrikler ve KPI’lar üzerinde karar kılın: Herhangi bir işe başlamadan önce, sizin ve müşterinizin hangi yönde ilerleyeceğinize ve başarıyı ölçmek için kullanacağınız ölçütlere karar vermeniz gerekir.
    Bunları PPC kampanyası için dönüşüm oranı ve tıklama başına maliyet ya da sosyal medya kampanyası için gösterim ve katılım oranı gibi ölçebileceğiniz basit metriklere bölün. Bunları önceden kabul etmek, proje ilerledikçe sizi de aynı noktada tutmak için çok önemlidir.
  • Beklentileri önceden belirleyin: Müşterinize güncellemeleri sağlayacağınız sıklığı önceden belirlemek, kendinizi organize etmenize ve beklentileri belirlemenize yardımcı olacaktır. Ayrıca, müşterinizin işletmesinin talep ettiği ayrıntı düzeyini de ortaya koymak istersiniz. Bu şekilde raporlarınızı buna göre tasarlayabilirsiniz.
  • Sonuçları paylaşın: Raporunuz, temel sonuçları ve müşterinizin hedeflerine ulaşmak için doğru yolda olup olmadığınızı açıklayan aylık bir özet içermelidir. Karşınızdaki kişilerin pazarlamacı olmayabileceklerini unutmayın, bu nedenle onlara elde edilen güncel başarılara ve genel planlamada hangi noktada olduğunuza dair net bir genel bakış sunmanız önemlidir. Belirli metriklerin neden yukarı veya aşağı olduğunu açıklayın ve platformlar arasında gözünüze çarpan farklılıkları ele alın.

Otomasyon ile zamandan tasarruf

Raporlama zaman alır ve projenizin büyüklüğüne bağlı olarak, ölçmeniz gereken yüzlerce metriğiniz olabilir.

Süreci otomatikleştirerek müşteriniz her güncelleme istediğinde yeni bir rapor oluşturmaktan kaçınırsınız. Sadece bu da değil, raporlarınız her zaman düzenli ve tutarlı görünecek ve insan hatasının sonuçları çarpıtması için çok daha düşük bir ihtimal olacaktır.

İşleri daha da ilerletmek istiyorsanız müşteriler için otomatik raporlama tüm ölçümlerinizi gerçek zamanlı olarak toplayabilir ve bunları canlı bir gösterge panosunda sunabilir. Güvenli bir görüntüleme bağlantısı aracılığıyla, müşteriniz KPI’larını dilediği zamanda izleyebilir.

Her iki durumda da, otomasyon, müşterilerinizin kampanyalarını daha ileriye taşımak için gereken derin içgörüleri ve stratejik değişiklikleri sağlamaya odaklanmanızı sağlar ve ağır yüklerin çoğunu sizin yerinize üstlenir.

Gerçek zamanlı müşteri raporlama verilerini bulma

Çok az sayıda dijital pazarlama ajansı, uzman bir araç kullanmaksızın müşteri raporları üretir.

Bu yapılamayacağı anlamına gelmez, ancak Microsoft Excel bu kadar hızlı değişen veri metrikleriyle başa çıkmak için tasarlanmamıştır. Önemli bulguları ortaya çıkarmadan ve raporu veya gösterge tablosunu tasarlamadan önce verileri analiz etmek için harcayacağınız zamandan bahsetmiyoruz bile.

similarweb pro

Bir araç kullanarak raporlamanız tek bir yerde toplayabilirsiniz, bu da pazarlama faaliyetlerinizi çok sayıda platformda ve veri kaynağında izlemenizi kolaylaştırır. Arama motoru araçlarınızı, Google Analytics, Facebook reklamları, web sitesi ölçümleri ve daha fazlasını bir araya getirmek size zaman kazandırır ve müşterileriniz için daha net raporlar sunar.

Ajansınız büyüdükçe, ölçeklendikçe ve aynı anda çok sayıda kampanyada çalıştıkça manuel raporlama imkansız hâle gelir.

Son derece etkili olmak için aşağıdakilere sahip bir araca ihtiyacınız vardır:

  • Son derece doğru veriler gerekiyor, böylece müşterinizin stratejisinin kesin bulgularla yönlendirildiğinden emin olabilirsiniz
  • Daha iyi izleme için ideal olarak 28 güne kadar sonuç veren derinlemesine geçmiş veriler
  • Anahtar kelime araştırması ve yönlendirme araçlarının yanı sıra trafik ve pazar payını analiz etme yeteneği
  • İhtiyacınız olduğunda size gereken tüm verilere erişmek için kapsamlı entegrasyonlar

Ajansınızın başarısını göstermek

Müşteri raporlama ve gösterge panoları, ajansınızın sonuçları dinamik, ilgi çekici ve anlaşılması kolay bir biçimde sunmasını sağlar.

Sağladıkları şeffaflık, müşterilerinizle güven oluşturmanıza, sadakati artırmanıza ve ilişkinizi güçlendirmenize yardımcı olur. Otomasyondan yararlanarak kampanyalarınızı geliştirmek için fırsatları belirlemeye odaklanabilir, müşterilerinizin başarıdan başarıya ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz.

client-reporting-inline-banner

author-photo

by Chloe Dougherty

Email Marketing Specialist

Chloe e-posta ve içerik pazarlaması konusunda uzmanlaşmıştır. Podcast'lerden, kısa hikayeler okumaktan ve yemek pişirmekten hoşlanıyor ve kedisiyle birlikte Tel Aviv'de yaşıyor.

This post is subject to Similarweb legal notices and disclaimers.

Wondering what Similarweb can do for you?

Here are two ways you can get started with Similarweb today!

Would you like a free trial?
Wouldn’t it be awesome to see competitors' metrics?
Stop guessing and start basing your decisions on real competitive data
Now you can! Using Similarweb data. So what are you waiting for?
Ready to start digging into the data?
Our comprehensive view of digital traffic gives you the insights you need to win online.