Yatırımcılar Yatırımcılar Bilgileri

Yüksek Riskli Yatırım Fonları için Alternatif Veriler: Yatırımın Rekabetçi Yönü

Yüksek Riskli Yatırım Fonları için Alternatif Veriler: Yatırımın Rekabetçi Yönü

Son beş yılda, yüksek riskli yatırım fonlarının verileri temin edip yatırım metodolojilerinde kullanma yöntemlerinde muazzam bir paradigma değişikliği yaşanmıştır.  Piyasa endeksini geride bırakmak ve yeni varlıklar toplamak için artan rekabetle birlikte, yüksek riskli yatırım fonları alternatif veriler sayesinde rekabet avantajı kazanmaktadır.

Yüksek riskli yatırım fonları alternatif verilerle piyasayı nasıl geride bırakıyor?

Yüksek riskli yatırım fonları, yatırım süreçlerinde alternatif bir avantaj elde etme karşılığında geleneksel verilerden vazgeçmektedir. Alternatif veri kümeleri, fiyatları paylaşmak için önemli içgörüler sunar ve şirketin normalde geleneksel veriler tarafından ele alınmayan dijital başarısının neredeyse gerçek zamanlı olarak anlaşılmasını sağlar. Fon yöneticileri, alternatif veri kümelerine yılda yaklaşık 3 milyar dolar yatırım yapıyor ve yıllık harcamalar %20-30 oranında artıyor. 2018’de 500 milyon doların altında olan alternatif veri piyasası 2030’a kadar 100 milyar dolara ulaşacak.

Free Trial Offer

Yüksek riskli yatırım fonlarının alternatif verilere yönelmesinin ana nedenlerinden biri, kazanç raporu toplantıları arasında bir bilgi boşluğunu doldurmasıdır.

Yüksek riskli yatırım fonları, yatırım tezlerini doğrulamak için geleneksel olmayan veri sağlayıcılarıyla da çalışır. Bir fon yöneticisi, belirli bir hisse senedinin rakiplerinden daha iyi performans göstereceğini varsaydığında, tamamlayıcı veriler bu tezi desteklemelidir. Nasıl? Örneğin şirketin web sitesi için web’den yapılan aramalarda artış göstererek.

Ayrıca yeni veriler, şirketin benzersiz web sitesi ziyaretçilerini alışveriş yapan müşterilere dönüştürmedeki etkinliğinde belirgin bir iyileşme olduğunu gösterebilir. Peki ya bir şirketin tüketici ilgisinde rakip firmalara kıyasla keskin bir düşüş yaşandığını tespit ederlerse? O zaman bir fon yöneticisinin kaçırılabilecek kazançlara dikkat etmesi gerekebilir.

Similarweb’in alternatif verileri, bir hisse senedine karşı genel piyasa ilgisini ölçebilir. Bu ilgi, şirketin hem aramalarda hem de çevrim içi alışverişlerde ne kadar popüler olduğunu yansıtabilir. Yukarıdan aşağıya bakış açısıyla, tüketici ilgisi genel makroekonomik unsurların toplanmasıyla ölçülebilir. Ekonominin ve tüketici davranışlarının anlık görüntüleri, yüksek riskli yatırım fonlarının alternatif verileri kullandığı alanlardır.

Top alternative data sets used by hedge funds

Yüksek riskli yatırım fonları tarafından en çok kullanılan alternatif veri kümeleri

  1. Web verileri

Her geçen gün küresel ekonominin daha büyük bir kısmının çevrim içi olması, tüketici ve işletmelerin harcama alışkanlıklarını gözler önüne seriyor. Kullanıcıların bir şirketle çevrim içi olarak kurduğu etkileşimin rakip firmalarla kıyaslanarak ölçülmesi, şirketlerin bir sektörde kazanıp kazanmadığına dair içgörüler sağlar.

Örneğin dönüşüm oranı, önemli bir işlem verisi metriğidir. SEC dosyalarında hiçbir şekilde yer almayan dönüşüm, bir web sitesine gelen benzersiz ziyaretçilerin tüm trafiğini alıp bu ziyaretçilerin yüzde kaçının satın alma işlemi yaptığını hesaplar. Amazon ve Walmart gibi web’deki en başarılı şirketler, genellikle çift haneli dönüşüm oranları elde eder.

  1. Anket verileri

Geleneksel veriler bir şirketin içinden elde edilirken, anket verileri müşteriler, tedarikçiler veya rakip firmalar gibi dış piyasadan bilgi alır. Şirket dışındaki kişilere anket yapılarak elde edilen veriler, şirket tarafından sağlanan finans tablolarından ayrıdır ve muhtemelen bağımsızdır.

Yaygın bir şekilde takip edilen Confidence Board’un Tüketici Güven Anketi, yapılan anketlerden yola çıkarak kurumsal iklim, volatiliteyle ve gelecekteki gelişmelerle ilgili iyimserlik, tüketici tutumu, satın alma niyetleri, enflasyon beklentileri, hisse senedi fiyatları ve faiz oranları dâhil olmak üzere tüketici hassasiyeti unsurlarını yansıtır. Yüksek riskli yatırım fonları; mevcut pozisyonları izlemek, fırsatları belirlemek veya risk yönetimi sorunlarını değerlendirmek için bu tür alternatif verileri kullanır.

  1. Hava durumu verileri

Onlarca yıl önce, federal hükümet tarım ürünü fiyatlarının tahmin edilmesi için gerekli olan hava durumu verilerini tek başına kontrol ediyordu. Günümüzde emtia uzmanı olan yüksek riskli yatırım fonları, rutin olarak özel ve bağımsız hava durumu verileri satın alıyor.

Örneğin uydu görüntüleri, tarım ürünü fiyatlarını etkileyecek toplam yağış miktarının tahmin edilmesine yardımcı olmak için yatırımlara yönelik karar verme sürecinde kullanılıyor. Yüksek riskli yatırım fonları, tarım ürünü fiyatlarının yanı sıra seyahat, turizm ve tüketici harcamalarına ilişkin çeşitli kararlar almak için hava modelleriyle ilgili uydu görüntülerinden ve ham verilerden yararlanabilir.

top alternative data sets for hedge funds

 

En başarılı yüksek riskli yatırım fonları alternatif verileri nasıl kullanıyor?

Uber’i ele alalım. Herhangi bir geleneksel metriğe göre Uber’in hisse fiyatı çok düşük olmalıdır. Uber hisseleri sıfır temettü öder ve işletme faaliyetlerinden gelen nakit akışının negatif olduğu göz önüne alındığında (esas itibarıyla nakit yakma) şirketin öngörülebilir gelecek için herhangi bir temettü ödemesi olası değildir.

Hatta Uber, önceki 12 çeyreğin 11’inde para kaybetmiştir. 2021’nin 2. çeyreğinde ilk kez pozitif kazanç beyan ettiğinde, hisse senedi fiyatı düşmüştür.

Yine de toplam piyasa değeri dikkate alındığında Uber, 75 milyar dolardan fazla bir değere sahiptir. Bu nakit fiyattır. Uber sıfır kazanç ve temettüyle negatif nakit akışına sahip olduğu için geleneksel veri kaynaklarını kullanan akademik modeller, Uber hissesinin değerini muhtemelen sıfıra yakın olarak belirler. Bu ise teorik değerdir.

Nakit parayla faturaları ödeyebilirsiniz ancak teorik değerle hiçbir şey satın alamazsınız.

Gerçek dünyada nakit para kraldır. Bunun dışındaki her görüş tartışma konusudur.

Using a credit card for online shopping

Alternatif veri: Ne anlama geliyor?

Alternatif veri kavramı yıllardır tartışılmaktadır.  Birkaç kritik özellik, alternatif verileri geleneksel verilerden fazlasıyla ayırt eder.

  • Gelir üretmek için son derece önemli bir unsur olan dönüşümle ilgili içgörüler, gelecekteki büyüme potansiyelinin tahmin edilmesinde büyük bir öneme sahiptir. Örneğin bir şirketin teknoloji platformunun müşteri tarafından başlangıçta gösterilen ilgiyi gerçek satışlara dönüştürme becerileri, benzersiz ziyaretçi sayısı ve dönüşüm oranları gibi web analizlerine yansır.
  • Web sitesi analizleri gibi alternatif veri sağlayıcıları tarafından sunulan veri türleri, genellikle geçmişten ziyade ileriye dönüktür.
  • Web sitesi trafiğine odaklanan alternatif veri sağlayıcıları markanın gücünü gösterebilir. Ayrıca yönlendirme kaynağı trafiğinin miktarı, bir şirketin satış ortaklığı stratejisini veya medya ilgisinin derecesini ölçmek için kullanılabilir.
  • Alternatif veri kümelerinin kurumsal yatırımcılar ve yüksek riskli yatırım fonları için toplanması çok daha maliyetlidir.
  • Alternatif veriler, yalnızca yüksek riskli yatırım fonları ile finansal hizmetler alanındaki özel sermaye fonları ve girişim sermayesi fonları gibi bir avuç uzman yatırımcı tarafından kullanılır.
  • Alternatif veri kaynaklarının temin edilmesi oldukça zordur. Büyük kısmı bir şirketin ve geleneksel finansal piyasaların dışından elde edilir.

Hedge funds use alternative data to value future expectations

Yüksek riskli yatırım fonları, gelecekteki beklentileri değerlendirmek için alternatif verileri kullanıyor

Yüksek riskli yatırım fonları ve diğer yatırım şirketleri, gelecek için son derece yüksek büyüme beklentileri nedeniyle Uber gibi şirketleri değerlendirmek için geleneksel veriler yerine alternatif verileri kullanıyor.

Uber örneğinde, bu teknoloji devi ABD restoranlarının eve teslimatına hâkim oldu ve şimdi de kargo lojistiği alanında yer ediniyor. Uber’in aylık yaklaşık 80 milyon ziyaretten oluşan web trafiği, tüm kara taşımacılığı sektörünü domine ediyor. Bu nedenle piyasalar, Uber’in gelecekteki yüksek büyüme beklentilerine odaklanmıştır ve geçmişine nispeten ilgisiz kalmıştır.

ordering a taxy with an app

Bir hisse senedinin büyüme potansiyeli hakkında piyasa hassasiyetini değerlendirme söz konusu olduğunda, alternatif verilerin eline kimse su dökemez.

Bir şirketin çevrim içi ziyaretleri satışa ve marka değerine dönüştürme becerisini ele alın. Başarı; benzersiz web sitesi ziyaretleri, dönüştürülmüş ziyaretler ve dönüşüm oranı ile tahmin edilebilir. Bunların tümü; gelecekteki büyüme, gelir potansiyeli ve devamlı müşterileri elde tutma etkinliğiyle güçlü bir ilişkiye sahip web metrikleridir.

key attributes of alternative data

Yüksek riskli yatırım fonları, ekonominin gerçek zamanlı olarak çevrim içi hareket ettiğini biliyor

İnternet, küresel ekonomiyi fiziksel mağazalarda tek seferlik satın alımlar yapmaktan uzaklaştırdı ancak dönüşümün tamamlanmasına daha çok var.

Her yıl daha fazla işletme gelir elde etmek, markalarını oluşturmak ve yeni pazarlara açılmak için çevrim içi olarak hareket ediyor, buluttan yararlanıyor ve müşterileri ile internet üzerinden bağlantı (B2B ve B2C) kuruyor.

Şunlara bir bakın:

  • Perakendeciler 2020’de 1,79 milyar çevrim içi müşteriye satış yaptı.
  •  Internet Association’a göre internet sektörü, ABD GSYİH’sinin 2,1 trilyon dolarlık kısmını veya başka bir deyişle %10’undan fazlasını oluşturuyor.
  •  Küresel e-ticaret satışları 2021’de 4,8 trilyon dolara ulaşmıştır.
  •  ABD’deki küçük işletmelerin %64’ünün, sipariş oluşturmalarına veya satın almaya yönelik müşteri yolculuğuna başlamalarına yardımcı olacak bir web sitesi vardır.
  •  Tüketicilerin %88’i, ister çevrim içi ister mağazadan olsun alışveriş öncesi çevrim içi araştırma yapar.
  • Kullanıcıların %57’si, mobil cihaz aracılığıyla bir web sitesini ziyaret ettikten sonra kötü bir kullanıcı deneyimi sunan bir işletmeyi başkalarına önermez.

 

the global economy is on the web

Ayrıca çevrim içi ziyaretler büyük bir hızla artarken reklamverenlerin son yıllarda geleneksel olarak milyarlar harcadığı televizyon yayını izleyicilerinin sayısı giderek düşüyor. Nielsen’e göre 18-34 yaşlarındaki izleyicilerin geleneksel TV izlemek için harcadıkları zaman, yakın zamanda 2020’ye göre %23,4 azaldı. Aynı demografik kesim, akıllı telefonlarda web’e bağlı uygulamaları kullanmak için geleneksel TV izlemeye göre %250 daha fazla zaman harcadı.

2000 yılında ABD’deki en değerli şirketler General Electric, Exxon, Pfizer ve Citigroup’tu. Şu anda ise zirvede Apple, Facebook, Microsoft, Amazon ve Alphabet (Google) yer alıyor. Küresel ekonomi çevrim içi olmaya devam ederken geleneksel sektörler tamamen sıfırdan inşa edilmiştir.

Yüksek riskli yatırım fonları beta değil, alfa değeri hedeflemek için alternatif verileri kullanıyor

Yatırım firmaları, internet tabanlı küresel ekonomiyi eksiksiz bir şekilde anlamak için yeni web analizi araçlarından yararlanarak piyasada rekabet avantajı elde etmelidir.

Doğru internet tabanlı şirketlere yapılan yatırım, satın alma tarafındaki firmaların piyasadan daha iyi performans göstermesini sağlayan itici güçtür.

Yüksek riskli yatırım fonu sektörü, web varlığı olan herhangi bir şirketin dijital performansını ayrıntılı olarak analiz etmek için alternatif veri girişleri ve veri bilimine dayalı bir metodoloji uygular.

Kazançlar kamuya açıklanmadan haftalar önce portföy yöneticileri, analistler ve yatırımcılar yatırım kararlarını değerlendirmek, doğrulamak ve izlemek için alternatif web verilerini inceler.  Bunu yaparak rakip firmaların göremediklerini görebilirler.

Yalnızca piyasayı takip etmek ve beta değeri yakalamak düşük maliyetli endeks fonları ile yapılabilir. Finansal hizmetler sektöründeki hiçbir yatırım firması, yalnızca piyasa endeksi olan beta değer sunmaya dayalı bir iş modeliyle uzun vadede büyüyemez.

Alternative Investment Management Association (AIMA) İcra Kurulu Başkanı Jack Inglis’e göre “dünya giderek dijitalleşiyor”. Inglis, “Yüksek riskli yatırım fonu yöneticilerinin fikir araştırması yapmak veya portföy pozisyonlarını daha iyi anlamak için kullandıkları bilgi türlerinin de kapsamı genişleyecek.” diyor.

Hayat hızlı ilerliyor ama internet daha da hızlı ilerliyor. Yüksek riskli yatırım fonları, bir şirketin dijital performansı hakkında bilgi edinmek için çeyreğin sonuna kadar beklemeyi göze alamaz.

alternative data and stock market pricing

Yüksek riskli yatırım fonları ilerliyor

Deloitte Center for Financial Research’e göre alternatif veriler, yüksek riskli yatırım fonlarından yalnızca uzun vadeli yatırım fonlarına, giriş sermayesi şirketlerinden özel sermaye yöneticilerine kadar varlık yönetimi sektörünün muhtemelen tamamını dönüştürecek.

Bu büyük veriler ister kredi kartı işlemlerinden, ister uydu görüntülerinden, ister coğrafi konum veri kaynaklarından, ister emlak sitelerinden, ister sosyal medyadan gelsin, rekabet avantajı sunmak için bir araya getirilebilir.

Bugün daha iyi yatırım kararları vermeye başlayın

Alternatif veriler hakkında daha fazla bilgi edinmek için bizimle iletişime geçin. Veri uzmanlarımızdan biri, size sadece bir fare tıklamasıyla büyük miktarda veri sağlayacak Yatırım API’miz de dâhil olmak üzere, platformumuzda sizi hızlıca gezdirecek.

book a live demo

author-photo

by Ted Kim

Investor Insights Manager

This post is subject to Similarweb legal notices and disclaimers.

Wondering what Similarweb can do for you?

Here are two ways you can get started with Similarweb today!

Would you like a free trial?
Wouldn’t it be awesome to see competitors' metrics?
Stop guessing and start basing your decisions on real competitive data
Now you can! Using Similarweb data. So what are you waiting for?
Ready to start digging into the data?
Our comprehensive view of digital traffic gives you the insights you need to win online.